Rotaru Adelina. Psihoterapeut
adelinarotaru@gmail.com https://sambodhi.ro/organizer/?fesection=organizer&feparam=257
Despre Facilitator
Mă numesc Adelina-Gabriela Rotaru și în rolul profesional sunt consilier psihologic, psihoterapeut experiențialist pentru adulți și copii, terapeut somatic, practician Somatic Experiencing şi NARM (NeuroAffective Relational Model).
Fără să mă gândesc prea mult la viitorul profesional la acea vreme, aș putea spune că mi-am început parcursul de psihoterapeut încă din liceu, de când am studiat pentru prima dată Psihologia, materie pe care am ales-o apoi ca probă la examenul de Bacalaureat. A urmat firesc facultatea de Psihologie, masteratul şi formările profesionale în Psihoterapie şi terapii somatice.
Pe durata studiilor şi ulterior acestora, am urmat diferite stagii de practică, voluntariat şi am lucrat în cadrul mai multor centre și instituții unde am avut parte de o mulțime de oportunități de învățare şi interacțiuni cu persoane care mi-au îmbogățit experiența, precum copii cu diagnostice de tulburare de spectru autist, ADHD, copii aflați în asistență maternală şi centre de plasament, persoane cu toxicodependențe, persoane afectate de HIV/SIDA, femei şi copii victime ale violenței domestice refugiați în centre sociale, persoane LGBTQIA.
Studiind psihologia și psihoterapia copiilor şi a familiilor, am descoperit plăcerea de a lucra cu copii, părinți şi educatori în grădinițe private din Bucureşti şi Ploieşti, în paralel cu munca din cabinetul privat.
Schimbările din viața personală au adus schimbări în parcursul profesional care a fost temporar întrerupt când am devenit mamă de două ori. Experiența primilor ani cu copiii mei a fost și încă este cea mai bogată şi intensă pentru mine, atât ca om, cât și ca psiholog, punându-mi la încercare toate resursele și cunoștințele și provocându-mă să cresc şi să mă dezvolt mai mult decât îmi imaginam.
În timpul concediului de creștere copil, am fost voluntar, lucrând o vreme cu copii aflați în situații vulnerabile. În acelaşi timp, mi-am continuat studiile în domeniu, fiind atrasă, în mod deosebit, de psihoterapia traumei şi psihoterapiile somatice. Astfel, am fost introdusă în terapiile somatice prin formarea internațională în Somatic Experiencing fondată de dr. Peter Levine şi formarea în metoda TRE - Tension and Trauma Release Exercices, care îl are ca fondator pe dr. David Bercelli.
Acesta a fost un moment de cotitură în parcursul meu ca psihoterapeut. Formarea în terapiile centrate pe traumă şi pe corp, precum TRE, Somatic Experiencing, EMDR, NARM şi terapia craniosacrală, alături de formarea în Constelații Sistemice pentru abordarea traumelor familiale şi transgeneraționale, precum şi alte studii pe care le continui vin ca o completare firească la experiențele anterioare şi îşi pun amprenta asupra practicii mele private. Astfel, am avut ocazia să învăț din curiozitate şi cu adevărată plăcere, descoperind omul din diferite perspective, atât din formările continue, cât şi de la clienții din cabinet.
Împărtășesc că suferințele și provocările din viața personală m-au îndreptat către acest domeniu unde, pe lângă experiențele enumerate, am învățat și încă învăț și pe propria piele ce înseamnă procesul terapeutic, atât din perspectiva de terapeut, cât și din cea de beneficiar (client). Consider că eu, în calitate de terapeut, am nevoie de o igienă psihică și emoțională continuă și de o anumită ecologie interioară pentru a fi capabilă să ofer un suport de calitate pentru fiecare client. Așadar, continui și în prezent să explorez propria persoană în procese de terapie cu diferite abordări terapeutice. Am învățat în ultimii ani cât de importantă e conexiunea cu propriul corp care a devenit o busolă foarte valoroasă în viața mea personală și în cabinet.
Cred cu tărie că acest domeniu este unul în care învățăm permanent, nu doar despre natura umană și despre ceilalți, cât despre noi, oamenii din spatele rolului de psihoterapeut.