Motivația este „cauza primă” în dezvoltarea noastră, sursa din care izvorăște orice activitate pe care o desfășurăm, acel aspect care ne direcționează și susține energetic. Din punct de vedere etimologic, cuvântul „motivație” vine de la latinescul „motivus” = care pune în mișcare.
Dacă ne întrebăm ce ne mișcă în sau prin viață, sunt șanse bune să ne vină în minte mai multe lucruri, de importanță diferită. Unele dintre ele reprezintă pur și simplu motivele „mărunte” pentru care ne trezim în fiecare dimineață, altele reprezintă aspirații sau principii mai generale, care ne determină să urmăm o anumită direcție în viață.
Atunci când încercăm să cunoaștem motivația din spatele unor acțiuni, putem întâmpina dificultăți, deoarece întotdeauna este la mijloc o constelație de forțe, interne sau externe. Poate pentru a analiza mai bine această realitate psihică, psihologii vorbesc despre trebuințe, tendințe, intenții, dorințe, motive, interese, valențe, aspirații și convingeri. Iar fiecare dintre acestea are o anumită intensitate, o direcție și un sens. Din simpla enumerare a termenilor de mai sus putem înțelege imediat de ce este atât de greu să spunem că „înțelegem cu adevărat” acțiunile noastre sau ale celor din jur.
Dar ne propunem să ne străduim – în cadrul acestui atelier vom chestiona prin mișcare mai multe dintre caracteristicile motivației, vom descoperi ce ne mișcă la nivel „micro” și la nivel „macro”, ce anume ne atrage sau ce respingem, cum arată sau cum se simte în corp un „discurs motivațional” care funcționează pentru noi, cum ne urmăm aspirațiile sau cum procedăm atunci când rămânem fără un motiv de a face anumite lucruri.
Sunt momente când poate simțim că avem nevoie să fim împinși de la spate ca să facem ceva, sau să fim trași de o forță ca să acționăm. Sunt momente când simțim că nu mai avem niciun motiv să mergem înainte – și cu toate astea sevele vieții cer să fie lăsate (sau ajutate) să curgă 🙂
Cum se lucrează în dans-terapie?
Psihoterapia prin dans și mișcare se centrează pe experiența de a simți mișcarea (drept formă fundamentală de a fi în lume) și pe a găsi o semnificație a anumitor mișcări, sau un sentiment corespunzător acestora. Dansul și mișcarea sunt instrumente pentru a lucra cu sine – și a explora diverse teme, în cazul de față motivația și structurile motivaționale.
Dansul are oricum o componentă vitalizantă/ relaxantă/ binefăcătoare – dar în dans-terapie activitățile propuse (individuale sau cu partener) vor problematiza diverse aspecte și vor fi alternate cu discuții despre ce am experimentat în mișcare.
Dans-terapia nu presupune a învăța o anumită coregrafie, nici nu necesită abilități corporale deosebite. Este necesară doar dorința de a lucra cu sufletul și cu corpul în mișcare – cel mai adesea, fiind vorba despre mișcare improvizată, așa cum simte persoana în momentul respectiv.
Fiecare explorează în funcție de specificul propriei corporalități – dacă sunteți o persoană atletică, vă puteți provoca mai mult corporal, iar dacă nu prea faceți mișcare sau chiar aveți anumite afecțiuni fizice, vă veți mișca așa cum vă permite starea dvs. Important este ca fiecare să își respecte propriile limite / limitări.
Cine sunt eu?
Alexandra Cucu, psihoterapeut centrat pe persoană (2012), cu o formare secundară în psihoterapie prin dans și mișcare (2016), terapeut craniosacral (2019) și profesor de Yoga (2016). Mișcătoare – cu sufletul și cu corpul, cu vorbele și cu tăcerile.
Datele atelierului
Vă invit Duminică, 2 Aprilie 2023, între orele 14:30-17:30, în primitoarea sală de la Sambodhi Studio, din strada Popa Rusu 16A.
Grupul este limitat la maximum 12 persoane, tariful este de 220 lei/ persoană.
Să ne vedem cu bine la dans!