Sambodhi Logo

Sambodhi Studio

str. Popa Rusu 16A, Bucuresti

Sambodhi Logo

Sambodhi Studio

str. Popa Rusu 16A, Bucuresti

„Unduios tăios” atelier de dans-terapie despre integrarea contrariilor cu Alexandra Cucu

Evenimente Trecute

Event details

  • Sala 2
  • November 27, 2022
  • Sunday, 2:30 PM to 5:30 PM
  • Cost: 200 Lei

Contact event manager

1 2 3 4

La o privire atentă, cel mai probabil fiecare dintre noi ar zice că este o „ființă paradoxală”, care în anumite situații e „într-un fel”, iar în alte situații e „în felul opus”. Nu neapărat în ce privește valorile fundamentale, ci în ceea ce privește nuanțele mai fine ale personalității, vizibile în relațiile noastre și în micile acțiuni cotidiene.
Asta poate să ne lase descumpăniți, să aducă destul de multă confuzie, precum și întrebarea „de fapt cine sunt eu cu adevărat?”. Chiar dacă acceptăm ideea că suntem în realitate imprevizibili și schimbători de-a lungul vieții, fiecare dintre noi caută totuși să se simtă coerent în cea mai mare parte a timpului pe care îl trăiește conștient. Coerența internă ne aduce un sentiment de siguranță, cu care e mai plăcut să locuim în propria noastră piele decât dacă am trăi cu tulburătorul sentiment că suntem străini nouă înșine.
„Unduios” și „tăios” sunt doar un exemplu dintre multele exemple de stări contrarii prin care trecem chiar pe parcursul unei zile. Le-am ales pe ele pentru că sunt legate de ideea de mișcare, iar mișcarea este instrumentul cu ajutorul căruia le vom aborda. Din ce am observat lucrând cu sufletul și cu corpul, pe măsură ce reușim să ne simțim mai confortabil cu ipostazele contrarii, să le trăim și să le acceptăm așa cum sunt, crește congruența/ coerența noastră și ne putem mișca mai liber/ i prin viață. Însușirea de „a fi la extreme” poate să se transforme dintr-o vulnerabilitate într-o sursă de putere – cum țin minte că îmi spunea acum ceva vreme un prieten de aproape 80 de ani, că se simte „viu, rebel și paradoxal”.

Cum se lucrează în dans-terapie?
Psihoterapia prin dans și mișcare se centrează pe experiența de a simți mișcarea (drept formă fundamentală de a fi în lume) și pe a găsi o semnificație a anumitor mișcări, sau un sentiment corespunzător acestora. Dansul și mișcarea sunt instrumente pentru a lucra cu sine – și a explora diverse teme, în cazul de față integrarea contrariilor din personalitatea fiecăruia.
Dansul are oricum o componentă vitalizantă/ relaxantă/ binefăcătoare – dar în dans-terapie activitățile propuse (individuale sau cu partener) vor problematiza diverse aspecte și vor fi alternate cu discuții despre ce am experimentat în mișcare.
Dans-terapia nu presupune a învăța o anumită coregrafie, nici nu necesită abilități corporale deosebite. Este necesară doar dorința de a lucra cu sufletul și cu corpul în mișcare – cel mai adesea, fiind vorba despre mișcare improvizată, așa cum simte persoana în momentul respectiv.
Fiecare explorează în funcție de specificul propriei corporalități – dacă sunteți o persoană atletică, vă puteți provoca mai mult corporal, iar dacă nu prea faceți mișcare sau chiar aveți anumite afecțiuni fizice, vă veți mișca așa cum vă permite starea dvs. Important este ca fiecare să își respecte propriile limite / limitări.

Cine sunt eu?
Alexandra Cucu, psihoterapeut centrat pe persoană (2012), cu o formare secundară în psihoterapie prin dans și mișcare (2016), terapeut craniosacral (2019) și profesor de Yoga (2016). Mișcătoare – cu sufletul și cu corpul, cu vorbele și cu tăcerile.

Datele atelierului
Vă invit duminică, 27 noiembrie 2022, între orele 14:30-17:30, în primitoarea sală de la Sambodhi Studio, din strada Popa Rusu 16A.
Grupul este limitat la maximum 10 persoane, tariful este de 200 lei/ persoană – iar pentru înscrieri și alte detalii vă rog să îmi scrieți pe adresa de email: alexandra.cucu1@gmail.com
Să ne vedem cu bine la dans!

Select Language »