Sambodhi Logo

Sambodhi Studio

str. Popa Rusu 16A, Bucuresti

Sambodhi Logo

Sambodhi Studio

str. Popa Rusu 16A, Bucuresti

„În căutarea siguranței” Atelier de dans-terapie

Evenimente Viitoare

Event details

  • Sala 2
  • February 5, 2023
  • Sunday, 2:30 PM to 5:30 PM

Contact event manager

1 2 3 4

Deși întreaga noastră viață se desfășoară de la naștere până la moarte sub imperiul incertitudinii, fiecare dintre noi trăiește și o cvasi-permanentă căutare a stării de siguranță. În situațiile prin care trecem, în relațiile pe care le dezvoltăm, în alegerile noastre legate de a fi în lume – ne dorim să ne simțim cât mai în largul nostru, încrezători să ne manifestăm. Starea de siguranță ne permite să „înflorim” pe toate planurile personalității noastre – neîndoielnic, puțin stress e indicat să existe, dar sub forma unei „anxietăți pozitive”, care să ne îndemne să ne mobilizăm forțele și să depunem eforturi pentru depășirea provocărilor.

Ce anume ne face să ne simțim în siguranță, dacă și cum „fugim” de situațiile când ne simțim vulnerabili în fața celorlalți, dacă și cum acceptăm provocările, către ce suntem mai deschiși, ce ne face să ne simțim în pericol, cât de mult suntem dispuși să ne expunem unor riscuri, dacă preferăm riscurile fizice sau pe cele emoționale ș.a.m.d. – toate acestea sunt aspecte care variază foarte mult de la persoană la persoană, iar în cadrul atelierului le vom explora cu ajutorul grupului.
Va fi vorba și despre siguranța de sine – pentru că ne putem bucura mai mult de viață dacă ne simțim în siguranță în propria noastră piele, încrezători în faptul că ne putem exprima așa cum simțim, că îi putem lăsa pe ceilați să ne vadă așa cum suntem și îi putem privi direct atunci când și ei ni se arată așa cum sunt.

În ultima vreme se vorbește mult despre „zona de confort” și despre faptul că ne aduce multe foloase să ieșim din ea. Veți avea ocazia să descoperiți dacă și cât vă doriți să ieșiți din zona de confort, cum stau lucrurile când prea mult confort devine… inconfortabil, sau dacă starea de confort este limitativă, și în ce măsură este astfel.

Cum se lucrează în dans-terapie?
Psihoterapia prin dans și mișcare se centrează pe experiența de a simți mișcarea (drept formă fundamentală de a fi în lume) și pe a găsi o semnificație a anumitor mișcări, sau un sentiment corespunzător acestora. Dansul și mișcarea sunt instrumente pentru a lucra cu sine – și a explora diverse teme, în cazul de față sentimentul de siguranță, încrederea în sine, în ceilalți, în relații.
Dansul are oricum o componentă vitalizantă/ relaxantă/ binefăcătoare – dar în dans-terapie activitățile propuse (individuale sau cu partener) vor problematiza diverse aspecte și vor fi alternate cu discuții despre ce am experimentat în mișcare.
Dans-terapia nu presupune a învăța o anumită coregrafie, nici nu necesită abilități corporale deosebite. Este necesară doar dorința de a lucra cu sufletul și cu corpul în mișcare – cel mai adesea, fiind vorba despre mișcare improvizată, așa cum simte persoana în momentul respectiv.
Fiecare explorează în funcție de specificul propriei corporalități – dacă sunteți o persoană atletică, vă puteți provoca mai mult corporal, iar dacă nu prea faceți mișcare sau chiar aveți anumite afecțiuni fizice, vă veți mișca așa cum vă permite starea dvs. Important este ca fiecare să își respecte propriile limite / limitări.

Cine sunt eu?
Alexandra Cucu, psihoterapeut centrat pe persoană (2012), cu o formare secundară în psihoterapie prin dans și mișcare (2016), terapeut craniosacral (2019) și profesor de Yoga (2016). Mișcătoare – cu sufletul și cu corpul, cu vorbele și cu tăcerile.

Datele atelierului
Vă invit duminică, 5 februarie 2023, între orele 14:30-17:30, în primitoarea sală de la Sambodhi Studio, din strada Popa Rusu 16A.
Grupul este limitat la maximum 12 persoane, tariful este de 200 lei/ persoană
Să ne vedem cu bine la dans!

Select Language »