Sambodhi Logo

Sambodhi Studio

str. Popa Rusu 16A, Bucuresti

Sambodhi Logo

Sambodhi Studio

str. Popa Rusu 16A, Bucuresti

H-a-o-rdinea lucrurilor

Evenimente Trecute

Event details

  • Sala 2
  • June 19, 2022
  • Sunday, 2:30 PM to 5:30 PM
  • Cost: 200 Lei

Contact event manager

1 2 3 4

Despre ordine și haos
În ultimul an îmi pare că am auzit de mai multe ori decât în anii trecuți cuvântul „haos”. Mi-am spus că merită să țin un atelier legat de tema asta acum câteva luni când am întâlnit întâmplător conceptul de „chaordic path” (de la „chaos” + „order”) – care vorbește despre acea zonă unde starea naturală de haos și starea naturală de ordine se întâlnesc, un spațiu al creativității pure, care necesită suficient de mult haos și suficient de multă structură pentru ca „noul” să se poată naște.
Relațiile dintre oameni sunt imprevizibile și creează haosul, mereu sunt la mijloc multe idei și multe perspective complexe, non-lineare, care provoacă certitudinile. Pe de altă parte, relațiile dintre oameni (ca orice sistem viu) tind spre ordine, tind să se auto-organizeze.

Unii se tem de prea mult haos în viețile lor, alții, dimpotrivă, de prea multă ordine sau control – iar proporțiile în care unei persoane îi sunt necesare atât haosul, cât și ordinea variază atât de la individ la individ, cât și de la situație la situație. Sunt totuși necesare amândouă – pentru că haosul în exces, după cum și controlul excesiv nu ar putea genera viața.
Procesul de căutare a soluțiilor individuale stă adesea sub semnul unei incertitudini complexe – e nevoie să stăm cu neputința de a prevedea anumite rezultate înainte de a decide cum înaintăm, cum ne re-modelăm traseul existențial. Avem nevoie de încredere pentru a nu ne grăbi să ajungem la claritate și să ne simțim „în control” – încredere de a dansa cu haosul și ordinea pentru suficient de mult timp astfel încât acțiuni noi, mai înțelepte să se poată contura.
Există un timp și un spațiu potrivit pentru fiecare dintre instanțe – haos, ordine, control – iar o mișcare fluidă între ele este adesea de dorit.

Cum se lucrează în dans-terapie?
Psihoterapia prin dans și mișcare se centrează pe experiența de a simți mișcarea (drept formă fundamentală de a fi în lume) și pe a găsi o semnificație a anumitor mișcări, sau un sentiment corespunzător acestora. Dansul și mișcarea sunt instrumente pentru a lucra cu sine – și a explora diverse teme, în cazul de față dorul și forța vitală.
Dansul are oricum o componentă vitalizantă/ relaxantă/ binefăcătoare – dar în dans-terapie activitățile propuse (individuale sau cu partener) vor problematiza diverse aspecte și vor fi alternate cu discuții despre ce am experimentat în mișcare.

Dans-terapia nu presupune a învăța o anumită coregrafie, nici nu necesită abilități corporale deosebite. Este necesară doar dorința de a lucra cu sufletul și cu corpul în mișcare – cel mai adesea, fiind vorba despre mișcare improvizată, așa cum simte persoana în momentul respectiv.
Fiecare explorează în funcție de specificul propriei corporalități – dacă sunteți o persoană atletică, vă puteți provoca mai mult corporal, iar dacă nu prea faceți mișcare sau chiar aveți anumite afecțiuni fizici, vă veți mișca așa cum vă permite starea dvs. Important este ca fiecare să își respecte propriile limite / limitări.

Cine sunt eu?
Alexandra Cucu, psihoterapeut centrat pe persoană (2012), cu o formare secundară în psihoterapie prin dans și mișcare (2016), terapeut craniosacral (2019) și profesor de Yoga (2016). Mișcătoare – cu sufletul și cu corpul, cu vorbele și cu tăcerile.

Datele atelierului
Vă invit duminică 19 iunie 2022, între orele 14:30-17:30, în primitoarea sală de la Sambodhi Studio, din strada Popa Rusu 16A.

Grupul este limitat la maximum 10 persoane, tariful este de 200 lei/ persoană – iar pentru înscrieri și alte detalii vă rog să îmi scrieți pe adresa de email: alexandra.cucu1@gmail.com
Să ne vedem cu bine la dans!

Select Language »